• Handlekurv

  • PenePiker.no er nå stengt.

    Tusen takk til alle våre kunder som forsøkte bidra til å gjøre verden til et litt bedre sted ved å velge mer etiske, fairtrade, milljø- og dyrevennlige produkter 🥰💜

    Vi ønsker alle et godt (og forhåpentligvis mer sosialt) år i 2021.

Rettferdighet, Miljøvennlighet, Bærekraft og Dyrevennlighet


Rettferdighet, Miljøvennlighet, Bærekraft og Dyrevennlighet


PenePiker.no - Etisk Mote For Fashionistaer med Stor Hjerte - Om oss - Fairtrade Rettferdig Bærekraftig Økologisk Økovennlig Dyrevennlig Vegansk Eksklusiv Elegant Stilfull Design_1

 

Å velge bedre kan faktisk være veldig vanskelig.
Nedenfor har vi skrevet litt om våre tanker rundt dette med Etisk Mote, og Rettferdiget, Miljøvennlighet, Bærekraft og Dyrevennlighet.

 


 

 

 

HVA ER BEST? MILJØVENNLIG, DYREVENNLIG, ETISK, ØKOLOGISK, BÆREKRAFTIG?

 

Man kan lett gå seg vill blant fine og store ord som Fairtrade, Etisk, Rettferdig, Økologisk, Organisk, Bærekraftig, Miljøvennlig, Cruelty Free, Dyrevennlig og Vegansk.
MEN, at noe er Fairtrade og Økologisk betyr dessverre ikke at det også nødvendigvis er Dyrevennlig. Eller at dersom noe er Økologisk, så trenger det ikke nødvendigvis være det mest Miljøvennlige alternativet.
Det samme gjelder selvfølgelig også når det er noe som er Dyrevennlig.
At et produkt står merket som Dyrevennlig eller Cruelty Free, betyr ikke at det nødvendigvis også automatisk er vegansk, eller at det ikke finnes/har blitt brukt noen animalske ingredienser eller materialer i produktet.
Med andre ord, man kan lett kjøpe noe i god tro om at man gjør noe godt for verden og at man «velger bedre», men så kan det vise seg at det bedre valget ville vært et helt annet. For eksempel om man hadde valgt et annet produkt som kanskje ikke var økologisk, men som heller hadde blitt produsert lokalt og var kortreist, istedenfor  et økologisk som var blitt fraktet med både fly, båt og lastebil før det nådde deg som kunde.
Eller, som et annet eksempel, selv om du velger å kjøpe et produkt som er merket som PETA Godkjent Vegansk, dvs at ingen animalske ingredienser eller materialer har blitt brukt i produktet eller produksjonen, så betyr ikke det nødvendigvis at det er det produktet som er mest miljøvennlig eller til og med det mest dyrevennlig å velge. Det ferdige produktet kan for eksempel være av dårlig kvalitet og inneholde plast, og ved vask kan det da skille ut ekstra mye mikroplast som igjen slippes ut i naturen og havene våre. Både i naturen og havet kan mikroplasten som kjent gjøre stor skade både på økosystem, fugler, fisk, planter og andre dyr/levende organismer og på mennesker.
På lang sikt vet vi enda ikke hvor stort omfanget av disse utslippene er og hvor skadelig det faktisk vil være, men at det involverer, og på en eller annen måte har en innvirkning på oss alle og alt som lever på kloden, det er det ikke noe spørsmål om.

 

Rettferdighet, Miljøvennlighet, Bærekraft og Dyrevennlighet

 

 

KOMPLEKSITETEN I DET HELE – Hva er teller mest; Produksjon, Frakt eller Mengde?

 

Dette med etisk/rettferdig/miljøvennlig/dyrevennlig i kombinasjon med frakt, transport og forbruksmengde er utrolig komplekst. Det er utrolig mange faktorer som spiller inn for å til slutt kunne si hvor miljøvennlig/dyrevennlig/rettferdig og etisk et produkt faktisk er.
Ser man på et produkt laget av ulike materialer, f. eks en veske hvor du både har ulike metalldeler, glidelås, stoff på innsiden, et ytre av et annet materiale, tråd til å sy vesken sammen med, så må man selvfølgelig først se på og ta hensyn til hva alle disse ulike materialene er laget av, hvor materialene er laget, hvem som har laget de, hvordan de er laget, og om alt dette har foregått/har blitt produsert/dyrket/fremstilt på etisk,rettferdig, bærekraftig og dyrevennlig vis, og deretter hvordan disse ulike materialene blir solgt og så pakket og fraktet dit hvor de skal settes sammen til det ferdige produktet. Deretter, når produktet skal settes sammen, så gjelder akkurat det samme som ved produksjonen av materialene; hvordan blir produktet satt sammen? Blir det gjort under etiske, rettferdige, miljøvennlige og bærekraftige forhold? Blir det ferdig sammensatte produktet solgt, emballert, og så fraktet ut til leverandører (med tog/båt/fly/lastebil) på en etisk forsvarlig, rettferdig, miljøvennlig og bærekraftig måte?
Hva skjer så når produktet skal fra leverandør til butikk og ut til kunder? Hvor etisk, rettferdig, miljøvennlig og bærekraftig er denne prosessen?
Til slutt må vi også huske på å ta hensyn til elementet levetiden/kvaliteten på produktet. Hvor lenge vil produktet holde seg fint og du kan ha glede av det? Dette går på forbruk, og om du «må» kjøpe deg noe nytt for å erstatte produktet raskt, eller om produktet går fort i stykker så du må gjøre noe som krever ytterligere materialer/arbeid for å reparere det. Eventuelt, hvis eller når produktet må/skal kastes, er det nedbrytbart/gjennvinnbart/resirkulerbart.

Det er rett og slett veldig mange faktorer som spiller inn og elementer å ta hensyn til. Det å klare å finne selskaper/merker som er gode på absolutt alle punkter i prosessen er veldig vanskelig.
Dette høres kanskje veldig trist og håpløst ut alt sammen, men den gode nyheten er at selv om de kan være vanskelig å finne, så er det mange selskaper der ute som er veldig flinke på alle eller mange av områdene over. I tillegg er det også stadig flere selskaper som ser viktigheten av at vi alle bidrar, og som blir stadig flinkere til å ha fokus på disse områdene, og som stadig jobber med å forbedre seg.

 

 

HVA SKAL JEG VELGE FOR Å VELGE BEDRE NÅR JEG SKAL KJØPE MEG NOE NYTT?

 

I noen tilfeller når du skal ha deg noe nytt, så må du kanskje velge hva du skal kjøpe ut ifra hva som er viktigst for deg. Er du mest opptatt av dyrevern eller miljøvern? Er det for eksempel dette med bruken av selve pelsen/skinnet du har noe imot, eller er du mer bekymret for utslippet fra produksjonen eller materialene som blir brukt til å lage produktet?
Man kan også stå ovenfor problemstillingen med at skinn er et naturlig materiale som er nedbrytbart, mens veganske skinnprodukter (dvs ikke ekte, men laget/kjemisk fremstilt lær) ofte inneholder petroleumsbaserte ingredienser, som ikke er nedbrytbare og derav mer skadelige for miljøet.
Man kan selvfølgelig velge å kun bruke produkter laget av naturlige materialer, som for eksempel bambus, tencel, økologisk/organisk bomull, økologisk ull osv, men da møter man problemstillingen med at for å fremstille alle disse naturlige materialene, så trengs det ofte store ressurser. Dette involverer vannforbruk, arbeidere (som skal leve-bo-spise-drikke-forbruke-kaste), ofte store landområder, maskiner til innhøsting og foredling, sprøytemidler – (enten økologiske eller kjemiske), fargemidler osv. Alle disse elementene vil på et eller annet vis påvirke økosystemet og lokalmiljøet rundt der hvor produksjonen skjer, både på positiv og negativt vis. Denne produksjonen kan bidra til nye arbeidsplasser og bedre levevilkår og helse for mennesker som bor i områdene, men den kan også føre til utnyttelse av arbeidere og ødeleggelse eller ubalanse i økosystemet. Her igjen er vi tilbake på at dette blir et spørsmål om hva som er bærekraftig forbruk. Hvor stor skal produksjonen være? Hvor stor innvirkning på lokalmiljøet vil den ha? Vil dette foregå under oppsyn/kontroll slik at menneskers og dyrs rettigheter, leveforhold og helse ivaretas?

 

Frem til alt blir optimalt og man får all kunnskap om alt som foregår i de ulike leddene av en produksjonsprosess og ellers på alle områdene som er nevnt over, så har vi i PenePiker.no sett at vi rett og slett har blitt nødt til å velge etter hva vi mener er beste evne med bakgrunn i så mye informasjon som vi kan klare å skaffe når det gjelder hvilke produkter vi tilbyr i vår nettbutikk.
Det vi har valgt er at vi ønsker å tilby produkter fra selskap/merker som ettertrykkelig tar hensyn til  følgende kombinasjoner: 1) rettferdighet, bærekraft og miljøet, 2) rettferdighet, bærekraft, miljøet og dyrevennlighet, og 3) rettferdighet, bærekraft og dyrevennlighet.
MEN, når vi velger merker er vårt utgangspunkt at vi ønsker at de skal være gode på så mange av områdene som nevnt over som mulig, og at de viser at de hele tiden er opptatt av og fortsetter å jobbe med å forbedre seg på områdene hvor de kan bli bedre.
Til syvende og sist ønsker vi merker som jobber for det samme som vi ønsker oss. Nemlig, en bedre verden for både mennesker, dyr og miljø, og en verden hvor folk tar bedre og mer bevisste valg.
*ALLE merker som du finner her på PenePiker.no har fokus på kvalitet, gjenbruk/resirkulering, utslippskontroll, rettferdige arbeidsforhold og dyrevennlighet (enten om det er ifht dyrevern og økologisk gårdsdrift med frittgående, godt behandlede dyr, eller om det går på ingen bruk av animalske materialer i det hele tatt).

 

 

FORBRUK – ET SAMFUNNSPROBLEM

 

Vi føler at det i denne sammenhengen også er viktig å nevne at vi mener det er klart at vi har et forbruksproblem i samfunnet vårt i dag. Vi er rett og slett er for mange mennesker som forbruker for mange ting til at det i det hele tatt kan være bærekraftig hvis vi fortsetter slik som nå.
Med andre ord, alle må bli bedre hvis dette skal kunne gå bra, og på et eller annet sted må vi begynne.

Den beste løsningen for miljøet og verden vil være om vi alle klarer å gjøre noe for å begrense forbruket vårt.
For eksempel, hvis det er noe man trenger, først tenke seg om en ekstra gang om det virkelig faktisk er noe man trenger. Kanskje spørre; Hva tilfører denne nye buksen/genseren/kjolen mitt liv av økt verdi?
Så undersøke om det er noe man kanskje heller kan låne av en god venn/venninne, eller man kan bytte med noen.
Faller du ned på at du må kjøpe noe, kan det være verdt å først vurdere om man kanskje kan kjøpe det brukt eller vintage?
Ender du opp på at dette er noe du virkelig trenger og ønsker deg, så kan det i det minste være et steg i riktig retning å være bevisst ifht det du kjøper. Hva er det du kjøper er laget av, hvordan er det laget, hvem har laget det, hvordan er kvaliteten – hvor lenge vil du kunne ha glede av produktet, og kan produktet gjennvinnes på noen måte når du er ferdig med det?

 

 

 

 


 

 

Uansett hvilke valg som blir riktige for deg, tusen takk for at du er bevisst og tenker over disse tingene – det er der vi må starte. Og tusen takk for at du tok turen innom oss!

 

 

 


 

 

 

 

 

PenePiker.no - Etisk Mote for Fashionistaer - etiske-rettferdige-baerekraftige-okologiske-veganske produkter

 

PenePiker.no – Etisk Mote for Fashionistaer.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Comments are closed.